Artiklid

4 tüüpi seljavalu, mida ei tasu kunagi ignoreerida

esmaspäev, 29 august

Sügise saabumisega algab taas periood, mil inimesed on rohkem tubased ja harrastavad pigem istuvamat eluviisi. Sellisest elustiilist tingitud seljavalu on üsna levinud ning selles pole tegelikult midagi erilist, kuid on olukordi, mil seljavalule tuleb hoopis tõsiselt tähelepanu pöörata. 

Arvatakse, et alaseljavalu käes vaevleb keskmiselt üks inimene kaheksast, kirjutab HuffPost. Umbes 80-90 protsenti alaseljavaludest on aga suhteliselt ohutud ning tulevad ja lähevad, märkis Los Angelese Cedars-Sinai seljakeskuse ortopeediaprofessor Neel Anand. «See võib argielu paari päeva või nädala vältel häirida, kuid üldiselt leeveneb kiirelt,» sõnas ta. Kerge seljavalu puhul peaks piisama valuvaigistitest, mõõdukast puhkamisest (kuid mitte voodirežiimist) ning külmast kompressist. Kui aga valu on enamat kui ebameeldiv, tuleb sellest arstiga rääkida.

Seljavalu koos järgnevate sümptomitega tasuks kontrolli alla võtta:

Seljavalu+kusepidamatus. Kui seljavaluga käib kaasas võimetus järsku oma põie või soolestiku liikumist kontrollida, tuleb kohe abi otsida. «See tähendab, et midagi on lahti seljaajuga – miski surub sealsetele närvidele, nii et see mõjutab kontrolli põie või soolestiku üle, tekitades ajutist halvatust. Kui närv on liiga kaua surve all, võib olla keeruline selle funktsiooni taastada,» tõdes Anand.

Seljavalu+palavik. Kui seljavaluga koos tõuseb palavik, võib see viidata infektsioonile, sõnas Põhja-Carolina OrthoCarolina haigla kirurg David Anderson. «See on äärmiselt haruldane ning inimestel võib olla palavik mistahes põhjustel, kuid pideva seljavalu korral võib kahtlustada epiduraalset abstsessi ehk põletiku järel kudedes tekkivat mädakogumit,» ütles ta.

Ülaseljavalu kukla lähistel. Anandi hinnangul ajavad paljud selle segamini seljavaluga, kuid valu kiirgab tegelikult kaelast ning seda põhjustab seljaaju. Kui ülaseljavaluga käib kaasas kihelus, käte tuimus või ebakindel kõnnak, võib see viidata muutustele seljaajus. «Inimesed võivad eeldada, et raskused nööpimisel või kõrvarõngaste riputamisel on põhjustatud vananemisest või artriidist, kuid kui seda juhtub sageli, tuleb läbida neuroloogilised analüüsid. Varakult tabades saab kahjustusi ennetada, kuid kui seljaaju on juba kahjustada saanud, ei pruugi see sageli paraneda,» nentis Anand.

Seljavalu+jalavalu. Kui valu hakkab kiirgama jalast või isegi tuhara lähistelt, sellega käivad kaasas tuimus, kihelus, jalgade nõrkus, raskused kasvõi jala tõstmisel, võib see samuti olla märk, et mingid närvid on liigse surve all. Muuhulgas võib seda põhjustada probleem lülide vaheketastega või stenoos, mille puhul on lülisambakanal ajapikku kitsenenud. Viimase puhul on mitmeid ravivõimalusi.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.