Artiklid

November on meeste tervise kuu

esmaspäev, 01 november

Esmaspäeval 1.novembril algava meeste tervise kuu puhul kutsub «Pikema sõpruse päev» taas Eesti mehi üles leidma novembris aega enda ja sõprade jaoks, et tervist kontrollida ja seejärel ühiselt üks meeldejääv päev veeta.

Ettevõtja Rain Vääna algatusel esmakordselt 2019. aastal toimunud «Pikema sõpruse päeva» missioon on iga aastaga kasvatada nende meeste hulka, kes peavad kord aastas oma tervise kontrollimist iseenesestmõistetavaks. Algatuse eesmärk on tõsta Eesti meest kestmist eluiga, et mehed oleksid kauem terved ja reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ning vanaisad lastelastele.

«Pikema sõpruse päeva» algatuse raames on kahe aasta jooksul tervisekontrollis käinud üle 8000 mehe, kelle analüüsid on esile toonud murettekitavad terviseriskid – üle 60 protsendil Eesti meestel on jätkuvalt kõrge kolesterool ja igal kümnendal madal testosteroon, maksakahjustusi elustiilist ja mitmed muud probleemid, mida saab õigeaegse sekkumisega ravida.

«Pikema sõpruse päeva» eestvedaja Rain Vääna ütles, et jätkuva koroonakriisi tõttu ei saa juba teist aastat kahjuks täistuuridel oma kampaaniat läbi viia. «Kuid see ei tähenda, et Eesti mees peaks ka oma tervise kontrollimise pausile panema. Just nüüd peavad sõbrad rohkem kokku hoidma ja üksteist toetama, leidma novembris ka piirangute tingimustes need vastutustundlikud viisid, kuidas veeta ühiselt üks huvitav päev, mille üks lahutamatu osa endiselt võiks olla kõne meie meditsiinipartneritele, et registreerida aeg oma tervisekontrolliks,» rääkis Vääna.

«Pikema sõpruse päeva» meditsiinipartnerid Synlab, Qvalitas Arstikeskus, Confido ja Medicum on 30 erameditsiinikeskuses üle riigi loonud meeste jaoks tingimused, et ka eriolukorra ajal saaksid nad anda vereproovi oma põhjalikumaks tervisekontrolliks. Doktor Margus Punabi ja laboriarstide poolt on spetsiaalselt koostatud Pikema sõpruse tervisekontrolli pakett meestele vanuses kuni 35 ja 35+. Üheks vereprooviks, millega mees saab teada ligi 10 tervisenäitajat, ei pea olema söömata-joomata. Testi tulemused jõuavad koos selgitustega portaali digilugu.ee.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.