Artiklid

Teadlased avastasid: see teesort hävitab rinnavähki

esmaspäev, 28 jaanuar

Rinnavähk on levinud haigus ja selle ravivõimalusi uuritakse teadusringkondades palehigis. Teadlased võtsid ette rohelise tee võimaliku kasuteguri ja avastasid, et mõnel seal sisalduvatel ühenditel on vähivastased omadused, vahendab Medical News Today.

Sisemeditsiini professor Chunfa Huang avaldas äsja oma leiu. Rinnavähi rakke viidi nimelt kokkupuutesse nii oolongi, musta kui ka rohelise tee ekstraktidega. Seejärel mõõdeti rakkude elujõulisust ja mil määral on kokkupuutest kahjustunud vähirakkude DNA. Rohelise tee ja oolongitee ekstraktid peatasid kõikide rinnavähi rakutüüpide paljunemise. Need kahjustasid vähirakkude DNAd, peatades kasvajarakkude arengu. Mustal teel ei olnud nendele aga mingit mõju. Uuriti ka Hiina eri regioonidest pärit inimeste terviseandmeid. Selgus, et teepiirkonnas elutsejad haigestuvad 35 protsenti väiksema tõenäosusega rinnavähki ja surid sellesse 38 protsenti vähem kui riigis keskmiselt. Oolongitee tulihingelised fännid, kes tarbisid seda pidevalt suuremates kogustes, haigestusid 25 protsenti väiksema tõenäosusega rinnavähki kui teepiirkonna elanikud ja 50 protsendi võrra vähem võrreldes rahvusliku keskmisega. Samuti oli oolongi paadunud joojatel 68 protsenti madalam risk surra enneaegselt.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

12:00 01.11.2019

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.

Kasulikku