Artiklid

10 olulist märki, et su keha on hädas

laupäev, 11 veebruar
Autor: Erik Orgu blogi

Inimkeha on keeruline mehanism, milles toimuvad samaaegselt mitmed protsessid, aga ka individuaalsed protsessid.

Kui midagi on halvasti, siis annab keha sellest varakult märku, kuid pahatihti neid varajasi märguandeid eiratakse. Tegutsema asutakse alles siis, kui on liiga hilja. Rahu! Ma ei mõtle siinkohal kõige hullemat. Ülekaal näiteks on ilmne märguanne, et midagi on valesti!

Siin on 10 olulist märki, mida ei tasuks eirata.

Kuiv nahk

Kuiv nahk on sageli märk vitamin E defitsiidist. Defitsiidi likvideerimiskes võiks oma menüüsse lisada mandleid, värsket rohelist salatit, kasulikke rasvhappeid, muna ja rasvast kala. Kindlasti tuleks jälgida ka seda, et jood piisavalt vett.

Sinu õnneks olen kõigele sellele mõelnud oma toitumiskava koostades ja seal kõik vajaliku tasakaalu sättinud, et saaksid oma vitamiinivaru kätte igapäevaste toidukordadega. Samuti on olemas vee joomise ja koguste jälgimise funktsioon.

Olen saanud tagasisidet mitmetelt naisklientidelt, et toitumiskava kasutusele võttes, hakkasid nad mõne aja pärast märkama oma naha seisukorra paranemist. Tore ju, kui ei pea enam kallitesse kreemidesse ja nahaprotseduuridesse investeerima vaid saab naha korda loomulikul moel ja raha saab hoopis millelegi muule meeldivale kulutada, olgu see siis tervislik toit või uued kingad.

Haprad küüned ja juuksed

Seda probleemi saab lahendada toidulisandi abil, milleks on vitamiin D3. Siinkohal aga ei tohiks unustada tervislikku toitumist, lootes, et toidulisand kogu töö ära teeb vaatamata sellele, kuidas Sina oma keha kohtled.  Vaata üle oma harjumused, mis on seotud alkoholi ja tubakaga. Samuti jälgi, millest koosnevad Sinu kehahooldus- ja ilutooted.

Magusaisu

See on üks suurimaid hädasid, millega inimesed kemplevad. Üldiselt on see märk ebatervislikust ja mitte tasakaalus toitumisest. Samas aga võib see viidata ka väsinud närvisüsteemile. Kui Sa juba oled minu toitumiskava järgija, siis tõenäoliselt ei kimbuta magusaisu Sind liiga sageli. Kui see Sind mõnikord siiski tabab, katsu leida aega, et stressi maandada: mine trenni või jalutuskäigule, või tee asju, mis Sulle rõõmu pakuvad. Kui siiski tunned, et kohe kuidagi ilma magusa ampsuta ei saa, siis rahulda seda tervislike magustoitudega. Näiteks tee omale üks mõnus šokolaadibrownie:

Hapuka toidu isu

See võib olla märguanne maksa või sapipõie probleemidest, mida tekitavad liiga happelised toidud. Kuna minu toitumiskavas on aluselise toidu osakaal üsna suur, siis võid sellest murest vabaneda üsna kiiresti. Hästi toimib ka sidrunivesi (värskelt pressitud sidrunimahlaga) ja peotäis mustsõstaraid.

Mereandide isu

Kui sul on pöörane isu kala või mereandide järele, siis võib Sul olla joodi puudujääk kehas. Joodi saadki mereandidest, lihast, maasikatest, kartulist ja piimatoodetest. Toitumiskavas saad valida just neid komponente sisaldavate retsepte ja nii nende osakaalu oma menüüs reguleerida.

Veritsevad igemed

Inimestel, kellel on mure veritsevate igemetega, võivad kannatada C vitamiini puuduse käes. Sel juhul peaks lisama oma menüüsse tsitruselisi nagu näiteks: sidrun ja greip. Marjadest mustsõstrad ja köögiviljadest paprika.

Soolase toidu isu

Kui sul on põhjendamatu soolase toidu isu ja lisad igale roale soola, kuid ikka jääb väheseks, siis on põhjust kahtlustada liiga madalat veetaset kehas. Vaata üle oma vee tarbimine. Nagu eelpool mainitud, on toitumiskava liikmetele ideaalne päevane veenorm välja arvestatud, et ei peaks selle puudusest alles siis aimu saama, kui imelikud isud tekivad.

Kerge ärritatavus, halb uni ja jalakrambid

Neid probleeme põhjustab kaaliumi ja magneesiumi defitsiit. Jällegi on alati võimalus kasutada vastavaid toidulisaneid, aga enne võiksid proovida tervislikku toitumist. Heaks kaaliumi ja magneesiumi allikaks on näiteks banaanid, toorkakao, spinat ja mandlid. Kui lisad siia pisut mett ja blenderdad,  on Sul ideaalne smuuti, mis maitseb hästi ja annab kogu vajaliku.

Kuiv nahk küünarnukkidel

Kui märkad, et küünarnukkide nahk on liiga kuiv, siis unusta kreemid ja tegele hoopis vitamiinide A ja C defitsiidi likvideerimisega. Abiks on tsitruselised, porgand, jääsalat, bataat ja kala.

Kui soovid toorest taimset toitu

Kui Sul on isu toore järele, siis palun anna seda oma kehale. Ja nii palju kui vaja! See on märk sellest, et Sinu menüüs on liiga suur osakaal kuumtöödeldud toidul.

Kuula ja märka, mida keha Sulle ütleb. Ja palun reageeri sellele! Olen korduvalt öelnud, et ennetamine on alati lihtsam, kui soovimatute tagajärgedega tegelemine. Seega, vaata väga hoolega, millega Sa oma keha kostitad. Kui soovid, et selle protsessid oleks tasakaalus, siis pakugi oma kehale tasakaalus, toitvat ja toitainerikast toitu.

Päevita nii, et sa ei kahetse

21:05 24.04.2018

Ülemäärane päevitamine, eriti ilma nahka kaitsmata, on kaasa toonud nahavähi sagenemise. Päevita nii et sa ei kahetse. Apothekas päevitustooted -30%.

 

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr. Imre Rammul ja dr. Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr. Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Laste mängutoad