Teemad

Eesti täiskasvanute leetrite-vastane vaktsineerimine
Pühapäev, 14. juul

Eestis alustati vaktsineerimist leetrite vastu alates 1967. aastast. Ajavahemikul 1967 kuni 1979 vaktsineeriti väikelapsi  leetrivaktsiini ühe doosiga. Kasutusel olid NL-s toodetud leetrite monovaktsiinid. Alates 1980. aastast vaktsineeriti koolieelseid lapsi leetrivaktsiini kahe doosiga. Alates 1994. aastast oli kasutusele võetud Euroopa kvaliteediga MMR kolmikvaktsiin, mis kaitseb leetrite-mumpsi-punetiste vastu. Lapsi vaktsineeritakse vanuses 1 ja 13 aastat.

Eesti täiskasvanute leetrite-vastane vaktsineerimine

Eestis alustati vaktsineerimist leetrite vastu alates 1967. aastast. Ajavahemikul 1967 kuni 1979 vaktsineeriti väikelapsi  leetrivaktsiini ühe doosiga. Kasutusel olid NL-s toodetud leetrite monovaktsiinid. Alates 1980. aastast vaktsineeriti koolieelseid lapsi leetrivaktsiini kahe doosiga. Alates 1994. aastast oli kasutusele võetud Euroopa kvaliteediga MMR kolmikvaktsiin, mis kaitseb leetrite-mumpsi-punetiste vastu. Lapsi vaktsineeritakse vanuses 1 ja 13 aastat.

Soovitused Eesti täiskasvanutele leetrite-vastase vaktsineerimise osas:

  • Isikutel, kes ei ole leetreid põdenud ja keda ei ole leetrite vastu vaktsineeritud, on soovitatav teha MMR vaktsiini 2 doosi vähemalt 4 nädalase intervalliga.
  • Isikutel, kes on vaktsineeritud MMR vaktsiini ühe doosiga, on soovitatav teha korduv vaktsineerimine MMR vaktsiini ühe doosiga.
  • Isikutel, kes on sündinud enne 1980. aastat ja on vaktsineeritud leetrivaktsiini ühe doosiga, on soovitatav teha vaktsineerimine MMR vaktsiini ühe doosiga.
  • Isikutel, kes on sündinud ajavahemikul 1980- 1992. a ja on vaktsineeritud leetrivaktsiini kahe doosiga, on soovitatav teha korduv vaktsineerimine MMR vaktsiini ühe doosiga, sh ka juhul, kui vähemalt ühe doosi manustamine jäi mainitud vahemikku.
  • Isikutel, kes on sündinud pärast 1993. a ja on vaktsineeritud MMR vaktsiini kahe doosiga, pole vaja ennast korduvalt vaktsineerida.