Uudised

Kas kalaõli on inimorganismile vajalik?
Teisipäev, 02. jaan

Kes kuuluvad tavapäraste levinud viirushaiguste põdemisel riskigruppi ja miks on kalaõli oluline toidulisand? Proviisor Hanna Keidong selgitab.

Mis tekitab alati sügis-talvisel perioodil kõige rohkem kõlapinda? Just nii – erinevad hooajalised viirushaigused. Lasteaiast ja koolist koju jäävad lapsed ja sagedasem töölt puudumine saavad jälle tavapäraseks elu osaks ning immuunsüsteemi tugevdamine ja organismi üldise hea tervise säilitamine muutuvad kõigi jaoks korraga eriti tähtsaks. Küsisime apteeker Hanna Keidongilt nõu, kuidas saaksime oma üldist tervist parandada nii, et aastaringselt tervemad olla, külmade ilmade saabumisel mitte nii kergesti haigestuda ja haigusi kergemini põdeda. On ju üldteada tõde, et organismi üldine tervislik seisund määrab ära selle, kui raskelt me viirushaigusi põeme.

Millist toidulisandit peetakse inimorganismi üldise tervise seisukohalt eriti oluliseks?

“Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on arvamusel, et läbi aegade kõige tähtsam toidulisand on kalaõli ning olles suurepäraseks oomega-3 rasvhapete – eikosapentaeenhappe (EPA) ja dokosaheksaeenhappe (DHA) – allikaks, pole kahtlustki, et see tõepoolest on inimorganismi jaoks vajalik hea tervise säilitamiseks. Kalaõli peetakse sageli üheks olulisemaks toidulisandiks just selle rohkete kasulike omaduste tõttu mitmetele erinevatele organsüsteemidele ja kogu organismi tervislikule seisundile ja vastupanuvõimele.” 

Kuidas kalaõli täpsemalt meie organismi ja tervist mõjutab?

“Paljudes uuringutes on leitud, et kalaõli tarbimine võib aidata vähendada kroonilist põletikku, mis on seotud erinevate haigustega, sh näiteks kardiovaskulaar- ehk südamehaigused (1). Kalaõli sobib neile, kel on leitud hüpertriglütserideemia ehk normaalsest kõrgem triglütseriidide (rasvade) sisaldus veres (2). See seisund võib omakorda viia veresoonte ummistumise ja rasvmaksa tekkeni. Kalaõli vähendab maksas väga madala tihedusega lipoproteiinide (nö. halb kolesterool) tootmist. Samuti on leitud, et DHA-l võib olla EPA-st mõnevõrra tugevam mõju südamehaiguste ennetamisel (3). 

Oomega-3 põletikuvastased omadused tulevad mängu ka liigeste puhul, mil sageli on ebamugavate haigussümptomite põhjustajaks just põletik. Kalaõli tarbimine võib kergendada haiguse sümptomeid näiteks reumatoidartriidi korral, sh hommikust liigeste valulikkust ja jäikust, vähendada haiguse aktiivsust. Samuti on leitud, et kalaõli kasutavad artriidi (liigesepõletiku) patsiendid võivad vajada vähem mittesteroidseid põletikuvastaseid valuvaigisteid (nt ibuprofeen, deksketoprofeen) (5).

Põletikuvastased omadused on kasuks ka naha tervise säilitamisel. Kalaõli kasutamisele võiksid mõelda kõik, kellel on probleeme naha kuivusega - oomega-3 võib mõjutada õli (rasu) tootmist nahas, toetada normaalset niiskustaset ja aidata vältida ebapuhtuste teket.”

Teadaolevalt nõrgestavad immuunsüsteemi ja tervislikku seisundit ka krooniline stress, ärevus ja depressioon. Kuidas on seotud kalaõli tarbimine selliste vaimsete probleemidega?

“Uuringud on leidnud positiivseid mõjusid ärevuse, depressiooni, ATH ja autismi-tüüpi vaimsete probleemide korral, küll aga on vähem tõendust leitud multifaktoriaalsete seisundite, näiteks kognitiivse võimekuse languse (mäluhäirete) puhul (4). Kindlasti aitab DHA säilitada normaalset ajufunktsiooni, olles ajus ja kesknärvisüsteemi kudedes oluline struktuurne lipiid. Positiivne mõju ilmneb kui tarbida 250 mg DHA päevas.”

Milliseid organsüsteeme DHA ja EPA veel toetavad?

“Leitud on, et DHA aitab säilitada normaalset nägemisfunktsiooni. Positiivne mõju ilmneb kui tarbida 250 mg DHA päevas. Kalaõli võib olla efektiivne ka kuiva silma sündroomi ennetamises ja ravi toetamisel (6), lisaks võib see aidata säilitada head nägemist ja vähendada vanusega seotud maakula degeneratsiooni (kollatähni kärbumise) riski.”

Kas kalaõli on vaid täiskasvanutele?

“Oomega-3 rasvhapped on väga olulised ka raseduse ajal loote arengujärgus oleva aju ja nägemise jaoks. Samuti on need väga tähtsad imetavatele emadele ja imikutele. Rasedatel ja imetavatel emadel on hea teada, et dokosaheksaeenhape toetab loote ja rinnapiimaga toidetava lapse silmade ja aju normaalset arengut. Positiivne mõju ilmneb, kui tarbida 200 mg DHA-d päevas lisaks täiskasvanutele sobiva oomega-3 rasvhapete päevasele kogusele, mis on 250 mg DHA-d ja EPA–t. Kalaõli võib anda ka lastele, järgides soovituslikke päevaseid norme.”

Millele veel tähelepanu pöörama peaks?

Tervise toetamiseks sobilikud annused on Euroopa Toiduohutusameti kohaselt 250mg EPA+DHA, kuid näiteks lipidogrammis (kolesteroolinäitajates) positiivsete muutuste nägemiseks soovitatakse kasutada vähemalt 3g kõrgete triglütseriidide ja 2g kõrgvererõhktõve puhul. (https://goedomega3.com/intake-recommendations) Viimased uuringud näitavad, et soovituslikud oomega-3 annused võivad olla seniselt arvatust märgatavalt suuremad. Hetkel ei ole veel rahvusvaheliselt jõutud väga täpsele konsensusele, milline on optimaalne oomega-3 rasvhapete päevane annus, kuid paljud eksperdid soovitavad tarbida vähemalt 500 mg EPA ja DHApäevas - maksimaalseks tulemuseks ja positiivseteks tulemusteks võiks tarvitada igapäevaselt 1000 kuni 2000 mg EPA ja DHA. Neile, kes soovivad parandada triglütseriidide hulka veres, soovitatakse tarvitada igapäevaselt 2000-4000 mg EPA ja DHA. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) on kinnitanud, et päevased annused kuni 5 grammini ei kujuta endas mingit terviseriski, ning ka lapsed võivad päevas tarbida kuni 1 mg kalaõli. Kalaõli näol on tegemist ühega maailma vanimatest toidulisanditest. 

Eesti apteekidest on võimalik leida kalaõli, mis sisaldab vaid pooles teelusikas 1410 mg EPA+DHA-d ehk kasulikke rasvhappeid. Lisaks koostisele ja tugevusele tasub tähele panna ka kõrgeid kvaliteedihinnanguid, mis tagavad õli puhtuse. Samuti võib julgelt küsida õli, mis ei oleks ebameeldiva kalase järelmaitsega. Tänapäevaste tehnoloogiate abil on see võimalik!

 

  1. Djuricic I, Calder PC. Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients. 2021 Jul 15;13(7):2421. doi: 10.3390/nu13072421. PMID: 34371930; PMCID: PMC8308533.
  2. Skulas-Ray A.C., Wilson P.W.F., Harris W.S., Brinton E.A., Kris-Etherton P.M., Richter C.K., Jacobson T.A., Engler M.B., Miller M., Robinson J.G., et al. Omega-3 fatty acids for the management of hypertriglyceridemia: A science advisory from the American Heart Association. Circulation. 2019;140:e673–e691. doi: 10.1161/CIR.0000000000000709.
  3.  Innes J.K., Calder P.C. The differential effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on cardiometabolic risk factors: A systematic review. Int. J. Mol. Sci. 2018;19:532. doi: 10.3390/ijms19020532.
  4. von Schacky C. Importance of EPA and DHA Blood Levels in Brain Structure and Function. Nutrients. 2021 Mar 25;13(4):1074. doi: 10.3390/nu13041074. PMID: 33806218; PMCID: PMC8066148.
  5. Kostoglou-Athanassiou I, Athanassiou L, Athanassiou P. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterr J Rheumatol. 2020 Jun 30;31(2):190-194. doi: 10.31138/mjr.31.2.190. PMID: 32676556; PMCID: PMC7362115.
  6. Kawakita T, Kawabata F, Tsuji T, Kawashima M, Shimmura S, Tsubota K. Effects of dietary supplementation with fish oil on dry eye syndrome subjects: randomized controlled trial. Biomed Res. 2013;34(5):215-20. doi: 10.2220/biomedres.34.215. PMID: 24190233.

Kas kalaõli on inimorganismile vajalik?

Teisipäev, 02. jaan

Kes kuuluvad tavapäraste levinud viirushaiguste põdemisel riskigruppi ja miks on kalaõli oluline toidulisand? Proviisor Hanna Keidong selgitab.

Mis tekitab alati sügis-talvisel perioodil kõige rohkem kõlapinda? Just nii – erinevad hooajalised viirushaigused. Lasteaiast ja koolist koju jäävad lapsed ja sagedasem töölt puudumine saavad jälle tavapäraseks elu osaks ning immuunsüsteemi tugevdamine ja organismi üldise hea tervise säilitamine muutuvad kõigi jaoks korraga eriti tähtsaks. Küsisime apteeker Hanna Keidongilt nõu, kuidas saaksime oma üldist tervist parandada nii, et aastaringselt tervemad olla, külmade ilmade saabumisel mitte nii kergesti haigestuda ja haigusi kergemini põdeda. On ju üldteada tõde, et organismi üldine tervislik seisund määrab ära selle, kui raskelt me viirushaigusi põeme.

Millist toidulisandit peetakse inimorganismi üldise tervise seisukohalt eriti oluliseks?

“Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on arvamusel, et läbi aegade kõige tähtsam toidulisand on kalaõli ning olles suurepäraseks oomega-3 rasvhapete – eikosapentaeenhappe (EPA) ja dokosaheksaeenhappe (DHA) – allikaks, pole kahtlustki, et see tõepoolest on inimorganismi jaoks vajalik hea tervise säilitamiseks. Kalaõli peetakse sageli üheks olulisemaks toidulisandiks just selle rohkete kasulike omaduste tõttu mitmetele erinevatele organsüsteemidele ja kogu organismi tervislikule seisundile ja vastupanuvõimele.” 

Kuidas kalaõli täpsemalt meie organismi ja tervist mõjutab?

“Paljudes uuringutes on leitud, et kalaõli tarbimine võib aidata vähendada kroonilist põletikku, mis on seotud erinevate haigustega, sh näiteks kardiovaskulaar- ehk südamehaigused (1). Kalaõli sobib neile, kel on leitud hüpertriglütserideemia ehk normaalsest kõrgem triglütseriidide (rasvade) sisaldus veres (2). See seisund võib omakorda viia veresoonte ummistumise ja rasvmaksa tekkeni. Kalaõli vähendab maksas väga madala tihedusega lipoproteiinide (nö. halb kolesterool) tootmist. Samuti on leitud, et DHA-l võib olla EPA-st mõnevõrra tugevam mõju südamehaiguste ennetamisel (3). 

Oomega-3 põletikuvastased omadused tulevad mängu ka liigeste puhul, mil sageli on ebamugavate haigussümptomite põhjustajaks just põletik. Kalaõli tarbimine võib kergendada haiguse sümptomeid näiteks reumatoidartriidi korral, sh hommikust liigeste valulikkust ja jäikust, vähendada haiguse aktiivsust. Samuti on leitud, et kalaõli kasutavad artriidi (liigesepõletiku) patsiendid võivad vajada vähem mittesteroidseid põletikuvastaseid valuvaigisteid (nt ibuprofeen, deksketoprofeen) (5).

Põletikuvastased omadused on kasuks ka naha tervise säilitamisel. Kalaõli kasutamisele võiksid mõelda kõik, kellel on probleeme naha kuivusega - oomega-3 võib mõjutada õli (rasu) tootmist nahas, toetada normaalset niiskustaset ja aidata vältida ebapuhtuste teket.”

Teadaolevalt nõrgestavad immuunsüsteemi ja tervislikku seisundit ka krooniline stress, ärevus ja depressioon. Kuidas on seotud kalaõli tarbimine selliste vaimsete probleemidega?

“Uuringud on leidnud positiivseid mõjusid ärevuse, depressiooni, ATH ja autismi-tüüpi vaimsete probleemide korral, küll aga on vähem tõendust leitud multifaktoriaalsete seisundite, näiteks kognitiivse võimekuse languse (mäluhäirete) puhul (4). Kindlasti aitab DHA säilitada normaalset ajufunktsiooni, olles ajus ja kesknärvisüsteemi kudedes oluline struktuurne lipiid. Positiivne mõju ilmneb kui tarbida 250 mg DHA päevas.”

Milliseid organsüsteeme DHA ja EPA veel toetavad?

“Leitud on, et DHA aitab säilitada normaalset nägemisfunktsiooni. Positiivne mõju ilmneb kui tarbida 250 mg DHA päevas. Kalaõli võib olla efektiivne ka kuiva silma sündroomi ennetamises ja ravi toetamisel (6), lisaks võib see aidata säilitada head nägemist ja vähendada vanusega seotud maakula degeneratsiooni (kollatähni kärbumise) riski.”

Kas kalaõli on vaid täiskasvanutele?

“Oomega-3 rasvhapped on väga olulised ka raseduse ajal loote arengujärgus oleva aju ja nägemise jaoks. Samuti on need väga tähtsad imetavatele emadele ja imikutele. Rasedatel ja imetavatel emadel on hea teada, et dokosaheksaeenhape toetab loote ja rinnapiimaga toidetava lapse silmade ja aju normaalset arengut. Positiivne mõju ilmneb, kui tarbida 200 mg DHA-d päevas lisaks täiskasvanutele sobiva oomega-3 rasvhapete päevasele kogusele, mis on 250 mg DHA-d ja EPA–t. Kalaõli võib anda ka lastele, järgides soovituslikke päevaseid norme.”

Millele veel tähelepanu pöörama peaks?

Tervise toetamiseks sobilikud annused on Euroopa Toiduohutusameti kohaselt 250mg EPA+DHA, kuid näiteks lipidogrammis (kolesteroolinäitajates) positiivsete muutuste nägemiseks soovitatakse kasutada vähemalt 3g kõrgete triglütseriidide ja 2g kõrgvererõhktõve puhul. (https://goedomega3.com/intake-recommendations) Viimased uuringud näitavad, et soovituslikud oomega-3 annused võivad olla seniselt arvatust märgatavalt suuremad. Hetkel ei ole veel rahvusvaheliselt jõutud väga täpsele konsensusele, milline on optimaalne oomega-3 rasvhapete päevane annus, kuid paljud eksperdid soovitavad tarbida vähemalt 500 mg EPA ja DHApäevas - maksimaalseks tulemuseks ja positiivseteks tulemusteks võiks tarvitada igapäevaselt 1000 kuni 2000 mg EPA ja DHA. Neile, kes soovivad parandada triglütseriidide hulka veres, soovitatakse tarvitada igapäevaselt 2000-4000 mg EPA ja DHA. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) on kinnitanud, et päevased annused kuni 5 grammini ei kujuta endas mingit terviseriski, ning ka lapsed võivad päevas tarbida kuni 1 mg kalaõli. Kalaõli näol on tegemist ühega maailma vanimatest toidulisanditest. 

Eesti apteekidest on võimalik leida kalaõli, mis sisaldab vaid pooles teelusikas 1410 mg EPA+DHA-d ehk kasulikke rasvhappeid. Lisaks koostisele ja tugevusele tasub tähele panna ka kõrgeid kvaliteedihinnanguid, mis tagavad õli puhtuse. Samuti võib julgelt küsida õli, mis ei oleks ebameeldiva kalase järelmaitsega. Tänapäevaste tehnoloogiate abil on see võimalik!

 

  1. Djuricic I, Calder PC. Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients. 2021 Jul 15;13(7):2421. doi: 10.3390/nu13072421. PMID: 34371930; PMCID: PMC8308533.
  2. Skulas-Ray A.C., Wilson P.W.F., Harris W.S., Brinton E.A., Kris-Etherton P.M., Richter C.K., Jacobson T.A., Engler M.B., Miller M., Robinson J.G., et al. Omega-3 fatty acids for the management of hypertriglyceridemia: A science advisory from the American Heart Association. Circulation. 2019;140:e673–e691. doi: 10.1161/CIR.0000000000000709.
  3.  Innes J.K., Calder P.C. The differential effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on cardiometabolic risk factors: A systematic review. Int. J. Mol. Sci. 2018;19:532. doi: 10.3390/ijms19020532.
  4. von Schacky C. Importance of EPA and DHA Blood Levels in Brain Structure and Function. Nutrients. 2021 Mar 25;13(4):1074. doi: 10.3390/nu13041074. PMID: 33806218; PMCID: PMC8066148.
  5. Kostoglou-Athanassiou I, Athanassiou L, Athanassiou P. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterr J Rheumatol. 2020 Jun 30;31(2):190-194. doi: 10.31138/mjr.31.2.190. PMID: 32676556; PMCID: PMC7362115.
  6. Kawakita T, Kawabata F, Tsuji T, Kawashima M, Shimmura S, Tsubota K. Effects of dietary supplementation with fish oil on dry eye syndrome subjects: randomized controlled trial. Biomed Res. 2013;34(5):215-20. doi: 10.2220/biomedres.34.215. PMID: 24190233.
nohu2
nohu